Onze kelder onder Huis Grijsesteijn

Het klinkt een beetje als een locatie uit Harry Potter, Huis Grijsesteijn. Dit karakteristieke monument waar onze prachtige oude werfkelder deel van uitmaakt, staat op de hoek van de Oudegracht en de Geertestraat, bij de Geertebrug. De naam en het huis zijn al vanaf 1544 met elkaar verbonden met verschillende vormen als Griessesteyn, Grijsestain, Griesestain. De verwijzing is waarschijnlijk naar de grauwe natuursteen die vroeger in de gevel verwerkt was.

Vele ambachten

Er is altijd hard gewerkt in en rond Grijsesteijn. Een smederij werd opgevolgd door een textielververij gedurende de hele 17e eeuw. Deze maakte plaats voor een bakkerij, vanaf ongeveer 1700 tot het begin van de 20ste eeuw. Toen kocht een timmerman/aannemer, die het pand ernaast bewoonde, het. Zo vullen we mooi het ambachtelijk rijtje aan met onze pottenbakkerij waar we met plezier keramiek maken en stoken.

Meer weten?

Ons pand heeft een rijke historie waar veel over te lezen is. In deze editie van het blad Steengoed is de geschiedenis van huis Grijsesteijn na te lezen.

Huis Grijsesteijn werd in 1978 verkocht aan het Utrechts Monumenten Fonds (UMF). Van 2012-2014 is onze kelder en die ernaast gerestaureerd door het UMF tot de prachtige plek die wij mogen bewonen met House of Clay waar u van harte welkom bent om van te genieten.